Autoissa on valinnan varaa enemmän kuin koskaan – Autokaupoille suunnatessa on hyvä ottaa huomioon muutama ratkaiseva tekijä

Millaisia matkoja autolla on tarkoitus ajaa? 

Tällä kysymyksellä Lahden Nelipyörän automyyjä Jani Saarinen usein avaa keskustelun asiakkaan kanssa.

Toimiva auto on ehto sujuvalle arjelle. Netti pursuaa autoiluun liittyvää asiaa, ja somevaikuttajien testikokemuksia seuraavat tuhannet kiinnostuneet silmäparit. Uutismediat taas luovat uhkakuvia esimerkiksi dieselautoilun romahdukselle tai hypettävät sähköisen autoilun autuutta. Monipuoliset mahdollisuudet ovat sekä haaste että mahdollisuus. Autojen kanssa vuosikymmeniä niin oman harrastuneisuuden kuin myös työssään viettänyt Jani peräänkuuluttaa malttia.

– Asioihin voi perehtyä ennalta, mutta luotettavaa asiantuntijan näkemystä kannattaa aina kysyä autoliikkeen myyjältä.

Nelipyörän henkilökunta osaa oikeilla kysymyksillä ohjata autovalinnassa eteenpäin. Jani toteaa, että myyjän vastuulla on tarjota aidosti asiakkaan tarpeisiin vastaava auto. Hän itse testailee aktiivisesti liikkeeseen tulevia uutuuksia ja seuraa autoalan uutisia päivittäin.

– Myyjän ammattitaitoa on myös osata sanoa suoraan, että tämä vaihtoehto ei ehkä olekaan teille paras, ja ehdottaa käyttötarpeisiin sopivampaa autoa.

Janin mielenkiinto autojen teknisiin ominaisuuksiin pohjautuu hänen aiempaan huoltopuolen työkokemukseensa. Oikean auton valinta on monen tekijän summa. 

– Esimerkiksi täyssähköauton ostosta kiinnostuneelta kysyn heti, missä hän suunnittelee lataavansa autoa. Tehon tarve on aivan eri luokkaa kuin plugarilla eli ladattavalla hybridillä.

Varsinkin täyssähköauton hankinnasta haaveilevan on hyvä miettiä latausmahdollisuus ennalta. Normaaliin pistorasiaan kytkettävä suko-latauslaite syöttää virtaa ehkä hybridille riittävästi, mutta täyssähköauton akun täyttymiseen ei yön yli lataaminenkaan välttämättä riitä. Tehokkaampi tarkoitukseen soveltuva latausasema on hankittavissa Nelipyörän liikkeistä myös avaimet käteen -asennuksella.

Parhaiten sopiva auto löytyy yhdessä keskustelemalla

Ne tärkeät kysymykset, joilla myyjä löytää juuri oikean kulkupelin asiakkaalleen, ovat tässä: Millaisia matkoja ajat ja missä? Millainen on auton tilan tarve? Onko ajoneuvolla tarve vetää eli tarvitseeko vetopaino huomioida?

Osa auton ostajista tietää jo hyvin tarkasti, mitä on etsimässä, osan kanssa lähdetään tarinoimaan elämästä laajemminkin. Nimittäin sekin, että asiakas omistaa kesämökin pitkän ja kuoppaisen hiekkatien päästä, on autokauppiaalle tärkeä tieto, sillä korkeampi maavara on hyvä huomioida. Ei kannata myöskään häkeltyä, jos autoliikkeessä kysytään tarkempia tietoja lasten lukumäärästä ja iästä. Ja harrastukset, ne vasta tärkeää tietoa ovatkin!

– Esimerkiksi golfbägi vie paljon tilaa ja on painava. Auton takapaksin on oltava tilavuudeltaan ja mittasuhteiltaan asiakkaalle sopiva, että hän saa harrastusvälineet kätevästi lastattua autoon ja autosta ulos, Jani selostaa.

– Kalliit maastopyörät saa parhaiten kuljetettua laadukkaalla pyörätelineellä, joka puolestaan vaatii autolta vetokoukun. 

– Ja lastenistuimen tilan tarpeen voi tulla liikkeeseen ihan käytännössä testaamaan, Jani vinkkaa. 

Kilometrit antavat suuntaa

Kilometrit kertovat myyjälle käyttövoimavaihtoehdoista. Markkinat käyvät kuumina edelleen täyssähköautojen saralla, vaikka hintaheilahtelut ovatkin vaikuttaneet kauppaan. Hybridille ja polttomoottoriajoneuvoille on yhä paikkansa. 

– Täyssähköautosta kiinnostuneen kannattaa miettiä päivittäiset ajomatkat niin, että yhdellä latauksella pääsee kotiin ja takaisin. Pidempää matkaa ajaessa täyssähköautolla liikkuminen vaatii enemmän suunnitelmallisuutta. Ajotietokone toki ennakoi ajomatkan yllättävän tarkasti, mutta kuskin tehtävänä on pitää huoli, että reitin varrella on latauspiste. Vaikka latausverkosto kehittyy koko ajan huimaa vauhtia, muutama huomioitava asia siinäkin on. 

– Latauspisteen antamaan latausnopeuteen vaikuttaa lämpötila, akun täyttöaste ja mahdollisesti myös viereisten latauspistokkeiden käyttö. Aikaa voi siis vierähtää ladatessa kauemmin.

Sähkön hinnasta säikähtäneitä kuluttajia Jani rauhoittelee jälleen maltillaan: Sähkö on edelleen edullisin käyttövoima ja varsin näppärä juuri lyhyitä matkoja liikkuvalle autoilijalle. Kalliimpi hankintahinta tulee takaisinpäin kustannuksissa.

– Täyssähköauton huolto on käytännössä vain jarrunesteiden ja raitisilmasuodattimen vaihtoa. Huoltoväli on melkein kaikilla merkeillä kaksi vuotta ilman kilometrirajaa.

Käytetyn sähköauton hankkijalle Jani antaa rahanarvoisen vinkin: Akusta kannattaa pyytää testitodistus. Huonokuntoinen tai vaurioitunut akku voi olla lähes puolet koko auton hinnasta, riippuen mallista.

Hybridi puolestaan hyödyntää sähköä, ja sen polttomoottori puolestaan tuo vapautta latausasemabongailusta. Kaupungissa ja pienemmillä nopeuksilla itselataava hybridi pääsee paremmin oikeuksiinsa. Maantie- sekä moottoritieajossa polttomoottori käy enemmän ja näin ollen kuluttaa myös enemmän polttoainetta.

Tekniikan kehittyminen onkin hämärtänyt aiemmin selkeää kilometriperusteisia jaottelua parhaiten sopivimmalle käyttövoimalle. Rinnalle on tullut tapa asennoitua ajamiseen.

– Kevyt hybridikin, eli auto, joka latautuu ajaessaan, mutta jota ei voi erikseen ladata, on myös varsin toimiva vaihtoehto ollessaan verotuksellisesti ja päästöllisesti kevyempi kuin polttomoottoriversio. Kokonaiskulutus on näitä kahta verratessa samaa luokkaa, ajotuntumassa toki lähtö- ja kiihdytystilanteiden sähköavusteisuus miellyttävä lisä.

Käytön monipuolisuutta lisäävät monet kekseliäät ratkaisut. Pienikokoisen Fordin takapaksi yllättää avattavan välipohjansa ansioista.

Koeajo kannattaa

Nelipyörän liikkeisiin voi varata koeajon myös ennakkoon. Kokenut automyyjä suosittelee, että koeajolle annettaisiin aikaa enemmän kuin vain puoli tuntia, jotta auton ominaisuuksiin ehtii tutustua paremmin. Esimerkiksi käyttöjärjestelmissä on paljon eroja, ja puolen tunnin ajelun aikana saa lähinnä vain pintaraapaisun ajoneuvosta.

– Auto voi olla vaikka yön ylikin koeajossa, Jani vinkkaa.

Tällä hetkellä Jani odottaa, että saisi koeajojen myötä kokemusta Fordin täyssähkö Transitista. Erityisesti ammattikäyttöön suunniteltu paku odottelee juuri hieman pidemmän koeajon tuomaa kokemusta.

Nelipyörän automyyjät kouluttautuvat jatkuvasti, jotta pysyvät vauhdilla kehittyvän tekniikan aallon harjalla, asiakkaita palvelemassa. Jani peräänkuuluttaa tämän lisäksi käyttökokemusta. Myyjät ajavat ja jakavat huomioitaan yhdessä mutta myös asiakkaiden koeajot ovat tärkeitä. Niistä kaikista kertyy dataa, joka kertoo oikeita lukemia esimerkiksi kulutuksesta.

Käänny Nelipyörän asiantuntijoiden puoleen, he auttavat juuri sinulle parhaan vaihtoehdon valitsemisessa!

Autoliike Nelipyörä Lahti

Myyntimiehenkatu 4, 15700 Lahti

Autoliike Nelipyörä Hämeenlinna

Paroistentie 2, 13600 Hämeenlinna

Autoliike Nelipyörä Hyvinkää

Helletorpankatu 18-20, 05840 Hyvinkää

Autoliike Nelipyörä Kotka

Haminantie 1, 48810 Kotka

Autoliike Nelipyörä Kouvola

Kaitilankatu 3, 45130 Kouvola

Ota yhteyttä

Mikäli sinulla on kysyttävää renkaista tai muusta auton huoltoon liittyvistä asioista, voit ottaa yhteyttä tällä lomakkeella.