Syksyn liukkaat ne yllättävät autoilijat?

 

Ei tarvitsisi. Joihinkin asioihin ei autoilija voi vaikuttaa, onneksi tärkeimpiin voi – henkilöauton rengasturvallisuus on nimittäin yksi merkittävimpiä turvallisuustekijöitä tien päällä.

Syksyn rengassesongin saapuessa monen autoilijan katseet kääntyvät oman menopelin pyörien kuntoon. Onneksi luotettavia vaihtoehtoja löytyy runsaasti, ja renkaiden kuntoon kannattaakin pureutua hyvissä ajoin.

Marraskuun pakkasille renkaiden vaihtoa ei siis ole suositeltavaa jättää, sillä kesän lämpötiloille suunnitellut kesärenkaat menettävät pito-ominaisuuksiaan lämpötilan laskiessa alle seitsemän asteen. Valmistajakohtaisia eroja toki on, mutta jäykemmän runkorakenteensa vuoksi kesärenkaat eivät kestä pakkasolosuhteita.  

Paljon pohdittu kysymys talvirenkaiden suhteen kuuluukin: nasta vai kitka? Vastaus ei ole yksiselitteinen, sillä molemmilla rengastyypeillä on etunsa. Vaikka jäisellä tiellä paras rengasvaihtoehto onkin nastarengas niiden pitkittäispidon sekä tehokkaan jarrutuksen ansiosta, on kitkarengas oikeissa olosuhteissa oiva kilpailija nastarenkaalle. Jääpinnalla ne eivät kuitenkaan yllä nastarenkaiden ominaisuuksiin.

Nastojen lisäksi renkaiden turvallisuusominaisuuksiin oman panoksensa tuo renkaiden kuviointi. Lumisella pinnalla ajaessa kuvioidut kitkarenkaat kirivätkin eroa jäisissä olosuhteissa ylivoimaisiin nastarenkaisiin.

Rengassesongin painaessa päälle on hyvä pitää mielessä muutama nyrkkisääntö: Suomen vaihteleviin talviolosuhteisiin on vain kaksi turvallista vaihtoehtoa, nasta- ja kitkarengas. Rengasturvallisuuteen kannattaa kiinnittää huomiota ajoissa ja ennakoida huonojen renkaiden aiheuttamia vaaratilanteita. Rengasvalintaa tehdessä kannattaa ottaa huomioon myös oman ajon olosuhteet ja vaatimukset - vaihtoehtoja pohtiessa ei kannata epäröidä kääntymistä huoltoammattilaistemme puoleen!

(Artikkelissa viitattu Moottori-lehden 2019 julkaisuun)

Osta juuri sinun autollesi sopivat renkaat suoraan meidän verkkopalvelusta. Näet hinnat ja voit varata sinulle sopivan ajan renkaanvaihdolle. 

OSTA UUDET RENKAAT

 

Ota yhteyttä

Mikäli sinulla on kysyttävää renkaista tai muusta auton huoltoon liittyvistä asioista, voit ottaa yhteyttä tällä lomakkeella.